luni, 19 ianuarie 2009

Scurtă istorie a muzicii

Pe lângă evitarea pe cât posibil a muncii, cea mai necontenită preocupare a omenirii de la începuturile istoriei sale, rămâne diminuarea liniştii înconjurătoare. Primind o palmă zdravănă de la natură, conştiinţa umană se trezeşte şi realizează faptul că ciripitul patetic al vieţuitoarelor, dialogurile plicticoase purtate cu semenii sau cu sine, ba chiar tunetele ocazionale ale cerului nu provocau decât eventuale anxietaţi infantile, însă pe departe insuficiente pentru a umple tot golul insuportabil creat de tăcere. Această realizare îndeamnă omul primitiv să caute în mod obsesiv metode pentru a elimina, sau dacă asta nu îi este cu putinţă, măcar a umili tăcerea prin substituirea ei cu sunete.


De la pălăvrăgitul fără sens al femeii până la lansarea spectaculoasă a rachetelor pe orbită generată de bărbaţi, toţi luptăm zilnic, cum ştim noi mai bine, pentru abolirea acestei molimi de pe faţa pământului prin trimiterea ei acolo unde, de fapt, îi e locul: în mormânt.













fig. 1
Împaratul Hirohito inspecteaza subwooferele care urmau a fi folosite pentru eliminarea permanenta a liniştii de-a lungul coastei pacifice a Asiei, și înlocuirea ei cu melodiile de vis ale lui Busta Rhymes.

...
Una dintre cele mai îndrăgite metode de eliminare a liniştii rămîne substituirea cu muzică. Foarte asemănătoare cu minunatele sunete ritmice ale unui şantier, muzica a fost inventată, după cum bine ştiţi, de căulgărul Berbunalicio Sicvio in jurul anului 1988. Prearespectatul Rob al Bunului Domn Şi Dumnezeu Berbunalicio a reuşit, cu ajutorul unei bucăţi de blană de capră îmbibată în smoală, să filtreze elementele nedorite din melodii. Impurităţi precum influenţele jazz sau vocea lui Jeniffer Rush au fost astfel eliminate cu succes pentru prima dată. S-a născut un produs revoluţionar, îndrăgit de mic şi mare, deci uşor de comercializat: muzichia. Invenţia cucereste peste noapte, înlocuind rapid metoda folosită până atunci pentru exterminarea tăcerii: înregistrări cu răgete de giboni supuşi terapiei electro-convulsive.

"Nu întreba ce pas mic poate face ţara ta pentru om, întreba ce salt semnifcativ poate face omenirea pentru tine." Berbunalicio*

Deşi s-au făcut mari progrese în ultima vreme, o problemă stânjenitoare rămâne în continuare eliminarea definitivă a liniştii din locurile publice: parcurile din centrele urbane, baruri, discoteci, aeroporturi sau apartamentul prietenului meu Adişor. Preocuparea privind extirparea liniştii din aceste locaţii continuă să atragă un public larg, fascinat de această procedură, ce a devenit şi mai îndrăgită odată cu introducerea recentă a elementelor muzicale.
Asocierea dintre doi sau mai mulţi indivizi, fiecare producând sunete pe anumite frecvenţe cu scopul suprapunerii acestora, de asemenea o metodă foarte eficientă de kilărit liniştea, se numeşte "formaţie". Sau uneori "secţia sculărit de la fabrica de vagoane". Eventual simplu: "beţivani".


* "hey men, dont ask me what step a small country can do for you, ask what giant leap can mankind do for Berbunalicio" Bob Marley

3 comentarii: